Видове кухненски ножове

Основно ръководство

Възможно е, докато четете тази статия, да останете изумени от броя на различните видове ножове, които можете да закупите. Възниква и въпросът, който може би сте си задали: „За какво бих имал нужда от всички тези ножове?“ Истината е, че не се нуждаете от всички тези ножове. Някои ножове са по-подходящи за определени задачи от други, а някои ножове са изработени за многоцелево използване. Какви ножове ви трябват зависи от типа задачи, които ежедневно изпълнявате при готвене и от това, колко важни са за вас резултатите и крайният естетически ефект на кулинарната дейност. На някои хора им е достатъчно да имат в чекмеджето два-три ножа. Тези, които живеят на микровълнова вечеря, вероятно биха могли да живеят без никакви ножове.

Самият факт, че четете тази статия, говори, че приемате готвенето си сериозно и ви е грижа за него. Предполагаме, че бихте искали да научите повече за различните видове ножове и за това как и за какво се използва всеки от тях. Това ръководство е структурирано така, че да ви предостави информация за отделните ножове и да можете сами да ги изберете правилно за приготвяне на храна във вашата кухня.

knifestock - типове кухненски ножове нож за стек

Нож за стек

Може би някога сте посещавали ресторант в стил „steakhouse“. Убедени сме, че някога в миналото вече сте виждали и нож за стек. Такъв нож обикновено е оборудван с остриета с дължина 10 до 12 см и дебела здрава дръжка. Той е проектиран да издържа на ежедневна употреба от множество хора. Остриетата могат да бъдат назъбени или прави, което означава, че имат малки зъбци или гладки ръбове. Някои имат заострени върхове, докато други са със заоблени. Ножовете за стек често се продават в комплекти от 4 – 8 ножа.

Готварски нож

Готварските ножове са сред нашите най-любими. Тяхната нежна извивка позволява лесно и почти елегантно нарязване на повечето зеленчуци на кубчета. Тези ножове обикновено са оборудвани с остриета с дължина около 20 до 30 сантиметра, което ги прави перфектно големи за рязане на ябълки, чушки, картофи, броколи или зеле. Добрият готварски нож е здрав, издръжлив, балансиран и лесен за манипулиране. Поради размера си, може да не е лесно да намерите готварски нож, който да отговаря на вашите индивидуални нужди. Става въпрос за това, че трябва да има подходяща дължина, тегло, издръжливост и баланс. Веднага щом намерите този нож, ще го използвате при всяко приготвяне на храна!

Santoku нож – японски нож

Когато погледнете този нож, той ще ви напомни на умел готварски нож. Със своите цели напомня готварски нож и може би вече сте се срещали с термина „sheepsfoot“ - така е оформено неговото острие. Този многоцелеви нож има и добавен бонус. Както готварският нож, така и ножът santoku е идеален за нарязване на кубчета и за сечене. Той е прав с плоско острие, което позволява лесно рязане. Много хора са объркани от разликата между този нож и готварския нож. Те виждат разликата във външния вид, но не разбират как се проявява в неговата функция. Santoku ножът не е най-лесният за управление за начинаещи, но значително може да намали времето за подготовка. Какъв бонус носят тези ножове? Те се изработват с много по-тънки остриета и по-остри ъгли, което ви позволява да създавате тънки резени и фино нарязани украси. Това е нещо за всяка креативна душа в кухнята.

Нож за хляб

Ножовете за хляб често са снабдени с дълги тънки остриета с дължина около 20 - 30 сантиметра. Те се изработват основно за рязане на хляб, но са също много полезни при рязане на други пекарски изделия – хрупкави и меки. Тези ножове винаги имат назъбено острие, но дълбочината и разстоянието между отделните зъбци може да варира при различните ножове. Например, един може да има дълбоко назъбване с много изразени зъбци, които са разположени на разстояние само два до три милиметра; друг може да има фини кръгли зъбци, които напомнят на ръчно рисувани облаци. Трябва да се има предвид, че за различни типове задачи са подходящи различни типове назъбване.

knifestock - типове кухненски ножове готварски нож

Нож за рязане

Ножовете за рязане са по дължина и височина на острието много подобни на ножовете за хляб. Те обаче се различават по това, че тяхното острие е право вместо назъбено. Друга разлика е, че техните върхове са заострени, докато повечето ножове за хляб имат тъпи върхове или острие „sheepsfoot“. Ножът за рязане е предназначен за нарязване на резени месо от варена пуйка, пилешко, шунка или печено. Можете да го използвате при подготовка и сервиране. Ножовете от този тип имат и вторично използване - рязане на домати и други меки плодове и зеленчуци.

Универсален нож

Може би най-универсалният от всички ножове в този списък е универсалният нож, който може да замени много други ножове. Въпреки че неговата универсалност е удивителна, тя има и слаба страна. Тя е, че не може да изпълнява тези функции с ясна прецизност. Ако търсите нож с качествен разрез, вероятно трябва да изберете конкретен нож за този разрез. Ако обаче ще режете сандвич, универсалният нож няма конкуренция.

Ножове за обезкостяване

Ножовете за обезкостяване често са неразбрани и недооценени ножове сред този списък. Много хора изваждат този тесен нож от чекмеджето и нямат представа как да го използват. Ножът за обезкостяване обикновено се използва за отстраняване на месо от кости. Този нож всъщност е един от ножовете, които месарите най-често използват при работа с месо. Тънкото, гъвкаво острие позволява на месаря да създава перфектно оформени и нарязани стекове, печено и пилешки гърди без излишно разхищение. Позволява им да режат много близо до самата кост. Във вашата кухня този нож може да се използва за отстраняване на кости от пилешко месо и риба, или за нарязване на различни други видове месо.

knifestock - типове кухненски ножове нож за зеленчуци и плодове

Нож за белене и рязане на плодове и зеленчуци

Тези къси и лесни за управление ножове се предлагат в три варианта: spear-tip, sheep's foot и bird's beak. Въпреки че всички тези ножове са изработени за по-сложни задачи, свързани с плодове и зеленчуци, всеки от тях има своя собствена цел и функция. За рязане е най-добър spear-tip, дълги тънки ленти ще нарежете най-качествено с нож sheep's foot и ако трябва да белите, вземете bird's beak. Ще имате абсолютен контрол над тези ножове.

Spear-tip

knifestock тип нож speartip knifestock - тип кухненски нож speartip продукт

 

Sheep's foot

knifestock тип нож sheeps foot knifestock - тип кухненски нож sheepfoot продукт

 

Bird's beak

knifestock тип нож birds beak knifestock - тип кухненски нож birds beak продукт

 

knifestock - типове кухненски ножове комплекти ножове

Комплекти ножове

Много хора предпочитат да купуват ножове в един комплект, вместо да ги купуват поотделно. Такива покупки в много случаи излизат много по-евтино. Понякога обаче ще откриете, че заради количеството се отказвате от качеството! Преди да закупите такъв комплект, внимателно разгледайте ножовете и купете само такъв, който съдържа ножове, които реално ще използвате.

Поддържайте ножовете си остри

Може да имате в кухнята си най-добрите ножове в света, но ако не са правилно поддържани и заточени, няма да направят много добро. Един от най-добрите начини да ги поддържате перфектно остри е да закупите висококачествена острилка за ножове. Прочетете основните причини защо да поддържате вашите кухненски ножове остри. Статия: Защо ви е нужен остър нож?

Абонирайте се за новини

Интересува ли ви тази статия? Присъединете се към други доволни абонати на новини чрез формуляра по-долу и получавайте информация за новини, промоции или ексклузиви първи!