Точилни камъни
(227)Заточването само по себе си е малко наука, изисква умение, в днешно време имаме избор от множество различни системи, по-прости и по-сложни за професионални цели на домашните майстори. Заточване на камък е класика, така нашите предци са заточвали ножове и инструменти, изисква време, търпение и сръчност, когато се научим на това, няма да искаме да заточваме по друг начин. Заточване на ръка, без помощни средства, изисква избор и поддържане на правилния ъгъл и правилния заточващ камък. Според твърдостта на стоманата избираме и камъка, ножове и инструменти от по-твърда стомана могат да се заточват първо на диамантен заточващ камък и постепенно да се избира по-фин заточващ камък. Камъните за заточване се произвеждат с различна зърнистост и финност, размери от малки джобни, които можем да използваме на терен, до големи. На камък с по-голяма повърхност по-добре се заточват ножове с по-дълго острие, било то кухненски, ловни, общо взето аутдор, също така можем да заточим с камък брадва, косачки, дърводелски инструменти или да се насочим към специални керамични заточващи инструменти.
Заточващи камъни Fällkniven се произвеждат двустранни - диамантен прах от едната страна, керамика от другата, заточващите инструменти Spyderco са също толкова качествени, колкото и ножовете от този производител, в асортимента има малки преносими и големи камъни за заточване. Заточващ камък Taidea, тук може да се избере няколко варианта на зърнистост, било то едностранни или двустранни. Производителят на кухненски ножове Wüsthof също предлага заточващи камъни, както и производителят на ножове Böker предлага Böker заточващи камъни. Lansky заточващи инструменти, широка гама от различни системи, малки джобни заточващи инструменти и заточващи камъни. По-малки и по-големи камъни за заточване можем да намерим при производителите Herberz, Magnum, Preyda.
Правилната техника и търпение ще бъдат възнаградени с нашето удовлетворение, когато при работа с наточен инструмент спестим време и усилия.