Типове заточване
При покупка на нож обикновено се вземат предвид различни параметри, като например материал на стоманата, дължина на острието, какъв е ножът и т.н. Но често се забравя за толкова важно нещо, като заточването. Някои хора дори не се замислят за това, а други не знаят дали е по-добре плоско, вдлъбнато, scandi... Както при всичко, всеки тип заточване има своите силни и слаби страни. В тази статия ще се опитаме да ги обобщим по най-простия начин.
Плоско (flat)
Заточването се стеснява равномерно от гърба на острието към режещия ръб и завършва с фаска. Това е най-простият и в момента най-разпространеният тип заточване. Това е златната среда между издръжливост и режеща способност. Не случайно почти всички кухненски ножове в света имат именно плоско заточване. За да не мислите, че този тип е подходящ само за рязане и нарязване, той може да се справи с много повече. Но за най-тежките задачи все пак са по-подходящи други типове заточване. Плоското заточване е предпочитано главно от фирми като Spyderco (на снимката Endura 4), Böker Plus Rold е също отличен пример, че плоското заточване не може да бъде пренебрегнато дори при големи, outdoor ножове.
![]() |
![]() |
Spyderco Endura 4 | Böker Plus Rold |
Частично плоско (partial flat)
Това е всъщност идентично заточване като плоското, само с разликата, че не започва да се стеснява веднага от гърба на острието, а малко по-ниско. Това води до малко по-голям ъгъл на заточване и съответно по-висока издръжливост. Но практически разликата е незначителна и става въпрос по-скоро за дизайнерски въпрос. Може да се счита за междинен етап между плоско и саблено заточване. Идеален пример за такъв нож е популярният Benchmade Bugout или Muela Rhino
![]() |
![]() |
Benchmade Bugout | Muela Rhino |
Саблено (saber)
Както беше споменато по-горе, сабленото заточване е много подобно на частично плоското заточване, само с разликата, че започва да се стеснява още по-ниско. По този начин острието е малко по-дебело и съответно по-издръжливо, но същевременно губи от режещата си способност. Затова този тип заточване е популярен главно при военни / тактически ножове. Разликата между саблено и частично плоско заточване е минимална и е трудно да се определи кой от тях е и също така всеки производител използва различно обозначение. Същността е в това, че колкото по-ниско на острието преминава равнината в скос, толкова по-здраво и същевременно по-малко режещо ще бъде острието. Разбира се, трябва да се вземе предвид и общата ширина и материал на острието. Като пример добре служи Uton от Mikov или Böker Plus Strike.
![]() |
![]() |
Mikov Uton | Böker Plus Strike |
Вдлъбнато (hollow)
Вдлъбнатото заточване има вдлъбната крива от мястото, където започва самото заточване, до режещия ръб и завършва с фаска. Понякога е трудно да се определи с просто око дали става въпрос за вдлъбнато заточване. Като помощ може да ви послужи отражението на светлината. Ако отражението на светлината се огъва, когато движите острието, става въпрос за вдлъбнато заточване. Предимствата и предназначението на това заточване са ясни – рязане, нарязване. Това е точно това, в което този тип превъзхожда и е ненадминат. Не случайно всички бръсначи за бръснене имат тази форма. Също така е много популярен при ловни ножове за сваляне на кожа и работа с месо. Тъй като острието е значително стеснено, то е и отслабено и следователно не е подходящо за тежки задачи, защото може да се повреди много по-лесно. На снимките са Kizlyar Supreme Colada и бръснач Böker Manufaktur Solingen King Cutter.
![]() |
![]() |
Kizlyar Supreme Colada | Böker Manufaktur Solingen King Cutter |
Конвексно (convex)
Конвексното и следователно изпъкнало острие има конвексна крива от гърба на острието до самото острие. Това заточване вече няма допълнителна фаска, тъй като заточването плавно преминава до самото острие. Предимството на това заточване е огромната издръжливост, тъй като цялото острие е по-робустно благодарение на изпъкналата форма. Ножовете с такова заточване са най-популярни за bushcraft. Слабата страна на това заточване е рязане. Често хората се страхуват от заточването на конвексно заточване. Но ако знаете как да го направите, няма нужда да се страхувате, но това ще обясним в друга статия. Може би най-известният нож с конвексно заточване е Fallkniven F1. На втората снимка е Real Steel Bushcraft Plus Scandi.
![]() |
![]() |
Fallkniven F1 | Real Steel Bushcraft Plus |
Скандинавско (scandi)
Scandi заточването изглежда като саблено, само с разликата, че не е завършено с фаска. В този случай може да се каже, че scandi заточването е една голяма фаска. Подобно на конвексното заточване, то е много издръжливо и също така е отлично за работа с дърво. Друго голямо предимство е, че може да се лесно наточи на камък и не изисква специални умения. Но ако случайно се отчупи острие и искате да запазите заточването, за неговото възстановяване трябва да се отнеме доста материал от острието. Scandi заточването се най-често използва на работни и outdoor ножове. Най-известните ножове с това заточване са определено Morakniv. На снимката е може би най-известният Morakniv Companion и най-робустният Morakniv Garberg.
![]() |
![]() |
Morakniv Companion | Morakniv Garberg |
Обобщение и заключение
Не може да се каже, че един тип заточване е по-добър от останалите във всичко. Всеки от тях превъзхожда в нещо различно. Уточнете си, за какви задачи трябва да служи даденият нож и избирайте според това. Ако го комбинирате добре с дебелината на острието и неговия материал, вярвам, че ще успеете да изберете най-идеалния нож. Надяваме се, че тази статия ще ви помогне при избора на следващия нож, но ако все пак не можете да се справите с избора, не се колебайте да се обърнете към нас и ние с удоволствие ще ви помогнем с всичко.