Покупката на ножове може да бъде плашещо преживяване за много хора. Това важи особено в случаите, когато хората обмислят покупка на големи ножове и ножове, с които нямат опит. Едно е да отидете да си купите комплект ножове за стек, когато ги използвате цял живот, и съвсем друго е да си купите нож, който сте използвали веднъж или дори нямате никакъв опит с него. Именно вторият случай е често срещан за хората, когато търсят подходящ нож Santoku.
Ако не сте запознати със света на ножовете Santoku, лесно е да се изгубите в него. Какъв тип дръжка е най-подходяща? Какво представляват тези вдлъбнатини по дължината на острието и за какво служат? Защо някои остриета на ножове са по-високи от други? Как изглежда поддръжката на такъв деликатен нож, за да остане цял? Необходимо ли е изобщо да купувате този нож или вашият ред други кухненски ножове ще отговаря на вашите нужди?
Думата „santoku“ буквално означава „три добродетели“. Името на този нож е избрано, за да представи трите му основни употреби - рязане, нарязване и кълцане. Въпреки че употребата на ножа Santoku е много подобна на тази на ножа за рязане, на пръв поглед е видимо колко значително се различават тези два типа ножове по своя дизайн. Това, което може би не знаете, е, че те се различават и по техниките на своето използване.
Santoku е по-специфичен в своето използване от ножа за рязане. В сравнение с кухненския нож се фокусира повече върху по-малки, по-прецизни и по-деликатни задачи, сред които е например създаването на декоративни тънки резени от зеленчуци. Техниката, необходима за пълното използване на ножа Santoku, е малко по-трудна за овладяване, отколкото тази при ножа за рязане, но в крайна сметка води до създаването на по-деликатни резени и по-прецизни разрези. Важно е, че завършването на задачата ще ви отнеме много по-кратко време.
Тези препоръки са създадени, за да ви помогнат да изберете качествен нож Santoku. При създаването на този наръчник прекарахме часове в изследване и сравняване на ножове Santoku и проверка кои негови аспекти са предпочитани от топ готвачите, от върха на острието до дръжката. В малка степен вложихме и собствения си опит с този тип нож, за да ви доближим до това какво е да работите с различни видове ножове Santoku.
Значението на ширината на острието и ъгъла на рязане
Ако сте обърнали внимание на горния текст или вече знаете нещо за ножовете Santoku, няма да е изненада за вас, че острите и тънки остриета са особено важни при ножовете Santoku. Острието трябва да бъде заточено до много остър ъгъл, за да може да преминава през повърхността на всеки плод или зеленчук, който му поставите на пътя. При работа с ножа се работи с пръсти само в малка степен. Не забравяйте, че с ножа Santoku се реже само с движение нагоре-надолу. Няма да можете да разчитате на никакво назъбване или рязане с движение напред-назад, типично за ножовете за рязане.
Тънките остриета са необходими за създаването на тънки резени. Независимо дали искате да нарежете изключително тънки резени лук за сосове и пастети или резени месо за обяд, без достатъчно тънко острие това няма да стане. Показателни резени, тънки като хартия, широкото острие не може да създаде. Също така е необходимо вашият нож да има много остър ъгъл на рязане. Горната граница на ъгъла на рязане е 20˚, всеки по-голям ъгъл вече ще бъде твърде голям. Опитайте се да намерите острие с ъгъл на рязане между 15˚ и 20˚. Ако намерите ъгъл по-малък от 15˚, още по-добре. Важи правилото, че колкото по-остър, толкова по-добре.
Не всички ножове са създадени по един и същ начин. Не предполагайте, че всеки нож, който изглежда или се нарича Santoku, ще бъде тънък и ще има остър ъгъл. Преди покупка направете малко проучване. Производителят посочва ли ъгъла на рязане? Ако не, прочетете няколко отзива от потребители, особено какво казват за остротата на ножа. Ако е възможно, опитайте се да намерите отзиви, написани от готвачи и лица без връзка с конкретната компания.
Силата е важна
Също така е много важно да изберете острие, което е изработено от здрава стомана. Въпреки че препоръчваме здрава стомана за много ножове, вярвам, че за този конкретен тип нож тя е най-важна. Някои видове ножове се нуждаят от гъвкавост на материала (напр. нож за хляб). Ножът Santoku определено не е сред ножовете, които трябва да бъдат гъвкави. Ще ви трябва не само издръжливо и твърдо острие, но и стабилен нож.
Препоръчваме да намерите острие, което е изработено от високо въглеродна стомана (high-carbon steel) или високо въглеродна неръждаема стомана. Високото съдържание на въглерод в тези видове стомана придава на материала изключителна здравина. Ако смятате, че имате нужда от острие от неръждаема стомана, търсете напълно ковано. За уточнение, търсете такива, които са изковани във форма от голямо парче стомана, вместо тези, които са изрязани от стоманен лист. Благодарение на процеса на коване почти всеки тип стомана става по-здрав. Въпреки по-високата цена, препоръчваме да изберете кована стомана независимо от типа, който изберете (независимо дали имате нужда от високо въглеродна, неръждаема или неръждаема стомана с високо съдържание на въглерод).
Въпреки че керамичните ножове са достатъчно остри и са устойчиви на промяна на дължината и огъване, те са твърде крехки за типа задачи, типични за ножовете Santoku. Ако обаче сте заклет фен на керамиката, предлагаме да бъдете внимателни при избора на дъска за рязане. Пластмасовите и дървените дъски са по-щадящи към острието в сравнение с материали като стъкло или мрамор.
Техниките, използвани с ножа Santoku, често са прости, но изискват острието и дръжката да бъдат здраво свързани. Затова предлагаме да намерите модел, който ще има тройно нитована конструкция на острието. Ако тройното нитоване не е налично, уверете се, че избраният от вас нож е поне цялостен. Последното нещо, което искате, е да откриете, че острието и дръжката са се отделили по време на рязане. Това може да бъде не само неприятна, но и опасна ситуация.
Височината на ножа помага
Защо ножовете Santoku имат толкова високи остриета? На този въпрос има два възможни отговора. Първо, за да създадете такива тънки като хартия резени, с които ножовете Santoku са известни, ще искате острието на вашия нож да бъде почти толкова високо (ако е възможно, дори по-високо) от суровините, които режете. Високото острие ще служи като бариера при рязане и ще задържа резените до края си.
Представете си го така, подобно на това как бихте имали по-голям шанс да режете по права линия през лист хартия, ако използвате дълги ножици, ще имате по-голям шанс да създадете равномерни разрези, ако използвате нож Santoku с високо острие. Острието, по-ниско от два инча (5,08 см), вероятно няма да създаде равномерни резени, подобно на това, ако се опитвате да изрежете лист хартия само с края на ножиците.
Второто предимство на високия нож е, че можете да го използвате за пренасяне на вече нарязаните храни. С просто обръщане на ножа настрани и повдигане на обработените парчета храна върху острието, можете лесно да ги пренесете в желания кухненски съд. Разбира се, при такова използване на този нож искате да бъдете максимално внимателни, тъй като съществува риск от кухненска злополука.
Дълбоки страни
Може би сте забелязали, че повечето ножове Santoku имат вдлъбнатини по краищата си. Ако не познавате този тип остриета, отделете малко време, за да прочетете този параграф, за да разберете за какво служат тези вдлъбнатини, как функционират и защо са толкова важни за ножа Santoku.
Обикновено такива типове остриета се наричат остриета с дълбоки страни или остриета Granton edge. Вдлъбнатините в тези остриета създават среда, която предотвратява задържането на вода и предотвратява залепването на храната към острието. Защо това е важно за ножа Santoku? Повечето храни, които ще обработвате с ножа Santoku, ще бъдат сочни или лепкави. От червени чушки и лук до див лук и чесън, вероятно ще се сблъскате с много храни, които биха се залепили за острието по време на работа.
Няма проблем, нали? Винаги можете да изтриете парчетата храна от острието с пръст и да продължите. Да, това е вярно и при ножовете Santoku, но една от основните причини, поради които хората избират тези с вдлъбнатини, е, че в сравнение с ножа за рязане, работата с ножа Santoku отнема много по-кратко време. Забавянето на всеки пет секунди, за да изтриете острието, забавя работата толкова, че трябва да препоръчам силно закупуването на нож Santoku с дълбоки страни.
Абонирайте се за бюлетина
Интересува ли ви тази статия? Присъединете се към други доволни абонати на бюлетина чрез формуляра по-долу и получавайте информация за новини, промоции или ексклузиви първи!
Препоръчваме от нашата оферта

BÖKER CORE PROFESSIONAL SANTOKU нож 16.3 cm 130830 черен

Fällkniven K2 нож Santoku K2 17.5 cm

WUSTHOF CLASSIC IKON CREME Santoku 17cm. 1040431317