Ножарски стомани
- Коя стомана е най-добрата?
- Има ли ножът, който ми е на око, добра стомана или е боклук?
- Ще ръждясва ли този нож?
- Ще се затъпи ли бързо?
- Мога ли изобщо сам да го наточа...?
- И вие ли си задавате такива въпроси?
Ако да, тази статия трябва да ви помогне да се ориентирате в ножарските стомани и техните ключови свойства. В тази статия няма да бъдат посочени химичните състави на отделните стомани, нито специализирани термини от металургията или машиностроенето. Искам тези информации да помогнат и на тези, които не знаят абсолютно нищо за ножовете и стоманите. Надявам се, че този опростен подход ще ви помогне да изберете правилния нож.
Ключови свойства
При избора на стомана за нож трябва отново да се вземе предвид целта, за която ще го използвате основно.
За обработка на храни? Тук вероятно най-много ще оцените стабилността на острието и неръждаемостта.
За излети в природата? Тук вероятно ще ви е нужен нож от здрава стомана, който няма да се счупи лесно при сечене на дърва за огън, но от друга страна ще искате да може лесно да се наточи, защото нямате професионална точилка със себе си.
За ежедневно носене? Отново ще оцените неръждаемостта, тъй като потта може да бъде агресивна и скоро ще се появят ръждиви петна на въглеродното острие, които няма да ви зарадват.
- Стабилност на острието - способността на стоманата да задържа острие по време на употреба. Независимо дали използвате ножа в кухнята за храни, трябва да прережете въже, да разрежете картон или да заострите клон за печене, никой не се радва на тъп нож. Тук ще оцените премиум стоманите, които ще останат остри X пъти по-дълго от стоманите от по-ниски класове.
- Здравина - способността на стоманата да издържа на по-твърдо третиране. Ако трябва да имате здрав нож със себе си, с който лесно ще построите подслон или ще насечете дърва за огън или подобни дейности, ще оцените, ако всичко това вашият нож преживее без да има отчупено острие или дори да се счупи. Но моля, не забравяйте, че за сечене са предназначени брадвите, а за лостове - лостовете. Така че ако отивате да сечете дърва за баба, вземете си по-добре брадва, ще си спестите много работа.
- Неръждаемост - това свойство определено ще оцените, ако използвате ножа във влажна среда или за приготвяне на храни. Ако мислите, че за да ръждяса ножът са нужни години, грешите. Например обикновен домат или лимон могат за кратко време да създадат различни образи на нож с ниска неръждаемост, от малки точки, през почерняло острие, до ръждиви петна. Също така, ако носите нож в джоба си всеки ден, може да се случи, че ако не се грижите за ножа, изпаренията от потта ви ще украсят острието с подобни шарки.
- Леснота на заточване - това често е много подценяван и пренебрегван параметър при избора на нож. Купувате си върхов нож, от най-добрата стомана, давате за него немалко пари. Известно време ще го използвате с удоволствие и няма да можете да го нахвалите, докато един ден няма да е толкова остър, колкото бихте искали. Имате ли с какво да го наточите? Гарантирам ви, че стоманената осличка няма да ви е достатъчна, нито един точилен камък, който дядо ви е използвал някога за коса. Ако обмисляте премиум стомани, ще ви трябва и качествена точилна система. Обратно, ако знаете, че ще използвате ножа по-дълго, без възможност за качествена грижа, ще оцените, че можете да наточите ножа буквално на камък от реката или на обикновена чаша.
Перфектната стомана би означавала балансирана комбинация от всички тези свойства на възможно най-високо ниво. Хората се стремят към такава идеална стомана от векове и водещите стоманодобивни компании все още се опитват да я постигнат и се състезават кой ще дойде с този идеал, който все още не съществува. Всяко свойство изпъква за сметка на друго, затова трябва да изясните какво е приоритет за вас. В това сравнение ще видите колко огромна е разликата между основните стомани и тези, които се считат за световни върхове.
CPM-S110 M390 CPM-S90V ZDP-189 Elmax CPM-20CV CTS-XHP CPM-M4 CPM-S35VN
CPM-S30V VG-10 D2 154CM H1 N690 14C28N 1095 440C 12C27 AUS-8
8Cr13MoV 440A 420
CPM-S110V (Crucible Industries) САЩ 58-61 HRC
Неръждаема прахова стомана с невероятна стабилност на острието и отлична устойчивост на корозия. Поради ниската здравина не е подходяща за големи работни ножове и заточването й е истинско предизвикателство.
M390 (Bohler Uddelholm) Австрия 60-62 HRC
Прахова стомана, която предоставя отлична стабилност на острието, здравина и устойчивост на корозия. Всичко това прави M390 една от най-популярните премиум стомани в света.
CPM-S90V (Crucible Industries) САЩ 58-61 HRC
Прахова стомана, популярна главно сред американските производители. Изпъква главно със стабилността на острието. Не е толкова здрава като M390 и е по-трудна за заточване.
ZDP-189 (Hitachi) Япония 66-67 HRC
Една от най-твърдите стомани, използвани в ножарството. Това е страхотна стомана, но рядко използвана главно поради високата си цена.
Elmax (Bohler Uddelholm) Австрия 60-61 HRC
Качествена прахова стомана с балансирани свойства. В сравнение с другите стомани в тази категория, тя се отличава с по-добра заточваемост.
CPM-20CV (Crucible Industries) САЩ 59-61 HRC
Отлична стабилност на острието и голяма устойчивост на корозия са необичайни за една и съща стомана. CPM-20CV предлага и двете. Страхотен избор за тези, които търсят отлични режещи свойства с минимална поддръжка.
CTS-XHP (Carpenter) САЩ около 64 HRC
Тази стомана самият производител я определя като еквивалент между 440C заради много добрата неръждаемост и D2 заради високата твърдост и добра здравина.
CPM-M4 (Crucible Industries) САЩ 60-62 HRC
Прахова стомана, която може да се справи с почти всяка задача. Изпъква със стабилността на острието и отличната си здравина. От друга страна, изисква екстремна грижа, за да се избегне корозия.
CPM-S35VN (Crucible Industries) САЩ 60-61 HRC
Прахова стомана, която е подобрение на стоманата S30V. Има по-висока здравина, в сурово състояние се обработва по-лесно и е по-добре полируема.
CPM-S30V (Crucible Industries) САЩ 58-61 HRC
Прахова стомана, проектирана специално за производство на ножове. Тази стомана с отлична устойчивост на корозия и стабилност на острието е идеална за ежедневна употреба, както и за дейности на открито.
VG-10 (Takefu) Япония 59-61 HRC
Традиционна японска стомана, известна още като „златен стандарт“. Избирайки нож от тази стомана, определено няма да сбъркате и през последните години тази стомана е наистина добре достъпна ценово.
D2 59-61 HRC
Инструментална стомана, разработена за рязане на други стомани. D2 предлага фантастична здравина и задържане на острието за интензивна употреба. Въпреки това е полунеръждаема, затова е необходима подходяща грижа.
154CM (Crucible Industries) САЩ 58-61 HRC
Една от по-качествените стомани, използвани и за производство на прибори. Това е всъщност модифицирана стомана 440C и има почти идеален баланс на всички четири ключови свойства.
H1 (Myodo Metal) Япония 58-65 HRC
Определено стомана с най-добра устойчивост на корозия. Нож от тази стомана можете да оставите във вода, да режете каквото искате. Никаква друга стомана в това отношение не издържа толкова много. Единствената й слабост е слабата стабилност на острието, но във всичко останало тя превъзхожда.
N690 (Bohler Uddelholm) Австрия 59-59 HRC
Много популярна стомана сред почти всички европейски ножарски фирми. Това е еквивалент на стомана 440C, но с по-добра устойчивост на корозия.
14C28N (Sandvik) Швеция 58-62 HRC
Подобрена стомана 12C27 с по-добра устойчивост на корозия. В своята ценова категория определено една от най-добрите стомани на пазара.
1095 58-66 HRC
Най-използваната въглеродна стомана. Отлично се заточва и лесно се постига наистина остро острие. Тя е много здрава, добре задържа острие и е много достъпна ценово. Нейната слабост е слабата устойчивост на корозия, затова много производители я покриват с предпазен слой още от производството.
440C 58-60 HRC
Вероятно най-използваната стомана в света. Тя е популярна главно заради добрия баланс на всички свои свойства. Отлично съотношение цена-качество.
12C27 (Sandvik) Швеция 57-59 HRC
Страхотна стомана за обичайна употреба, която се използва в големи количества от Morakniv и Opinel. За това, че се използва за ножове за няколко евро, има наистина страхотни свойства. Съотношението цена-качество е почти без конкуренция.
AUS-8 (Aichi Steel) Япония 57-59 HRC
Стомана, сравнима с 12C27 или 440C. Малко по-лошо задържа острие, но от друга страна се заточва много лесно.
8Cr13MoV (Ahonest) Китай 57-59 HRC
Китайска версия на AUS-8. Малко по-добре задържа острие, но от друга страна е по-евтина. За производството на своите ножове я използват например Spyderco, Kershaw и др.
440A 56-57 HRC
Въпреки че тази стомана се използва само за производство на ножове от по-ниска ценова категория, освен стабилността на острието, останалите свойства са на много добро ниво.
420 54-56 HRC
Най-обикновената и най-евтината стомана за производство на ножове. Повечето евтини и безименни ножове се произвеждат именно от тази стомана. Но ако не ви пречи да точите ножа почти всеки ден, останалите свойства на тази стомана определено ще оцените.
Класации на ключовите свойства
Препоръчваме от категорията Всички кухненски ножове

XINZUO B35 8-инчов нож за рязане с червено сандалово дърво, германска стомана 1.4116, магнитен подар

BÖKER CORE готварски нож 20.7 см 130740

Opinel Parallele Kitchen Set 001838

Tramontina TR комплект за стек и рязане 2 части 21198/960

DUE CIGNI КУХНЕНСКИ НОЖ CM 8 - ОСТРИЕ INOX 420C - ДРЪЖКА ОТ ПОЛИПРОПИЛЕН 2C 710/8

XINZUO B13D 6.5-инчов нож за сечене с дръжка от пустинно желязно дърво и 67 слоя дамаска стомана

DUE CIGNI КУХНЕНСКИ НОЖ - ОСТРИЕ INOX 420C - ДРЪЖКА ОТ ПОЛИПРОПИЛЕН 2C 710/11

DUE CIGNI НОЖ ЗА ПЕЧЕНО 2C 758/16