Каква е разликата между заточването и хонинговането на нож?

Ако гледате различни кулинарни предавания или състезания, най-вероятно сте забелязали готвач, който умело преминава ножовете по стоманата, каквато виждате тук на изображението. И вие можете да притежавате една от тези стомани, ако имате голям комплект ножове.

bruska na noze

Знаете ли каква е функцията на този инструмент? Той заточва ножове, нали? Ако мислите така, грешите. Този инструмент, независимо как е обозначен, определено не е инструмент за заточване.

Заточване срещу хонинговане?

Инструментът, който много хора мислят, че е за заточване, всъщност е хонинговаща стомана. Каква е разликата между заточване и хонинговане?

За да разберем разликата, първо трябва да знаем защо и как ножовете се затъпяват. Когато ножът се затъпи, това означава, че острият му ръб е загубил качество и ръбът на острието вече не е правилно подравнен поради употреба. Дори острието да е все още остро, загубата на това подравняване вече означава, че ножът няма да реже правилно.

Как тогава ножът отново придобива своята острота и острието своето подравняване? Тук идват заточването и хонинговането:

  • Хонинговане: Стоманата връща острието на ножа обратно в центъра и го изправя. „Поправя“ ръба без да се отнема голяма част от материала на острието. Хонинговането всъщност не заточва ножа, но ако се извърши правилно, ножът ще изглежда по-остър, защото острието е вече в правилната позиция. Хонинговането трябва да се прави често – в някои случаи, при всяка употреба.
  • Заточване: От друга страна, заточването е процес, при който се отнема материал от острието, за да се получи нов остър ръб. Това може да се направи с воден камък, шлифовъчен камък или електрическа острилка за ножове (ВИЖТЕ НАШАТА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ОСТРИЛКА WORKSHARP). Заточването на ножовете е необходимо по-рядко от хонинговането, веднъж месечно или според нуждата на ножа.

Кога е вашият нож остър? 

Важно е да знаете кога вашият нож е затъпен и изисква поддръжка, за да можете да режете и сечете безопасно и уверено. Нашият най-предпочитан начин да разберем дали ножът е остър е да нарежем домат - защото остър нож лесно прорязва твърдата кожа и меката вътрешност. Друг начин да тествате остротата на ножа е да се опитате да прорежете парче хартия, което държите във въздуха.

Интересувате се от заточване на ножове? Имаме всичко, от което се нуждаете. Разгледайте нашия каталог с продукти. Ако имате нужда от съвет, сме на ваше разположение. 

Абонирайте се за новини

Интересува ли ви тази статия? Присъединете се към другите доволни абонати на новини чрез формуляра по-долу и получавайте информация за новини, промоции или ексклузиви първи!