Ако гледате различни кулинарни предавания или състезания, най-вероятно сте забелязали готвач, който умело преминава ножовете по стоманата, каквато виждате тук на изображението. И вие можете да притежавате една от тези стомани, ако имате голям комплект ножове.
Знаете ли каква е функцията на този инструмент? Той заточва ножове, нали? Ако мислите така, грешите. Този инструмент, независимо как е обозначен, определено не е инструмент за заточване.
Заточване срещу хонинговане?
Инструментът, който много хора мислят, че е за заточване, всъщност е хонинговаща стомана. Каква е разликата между заточване и хонинговане?
За да разберем разликата, първо трябва да знаем защо и как ножовете се затъпяват. Когато ножът се затъпи, това означава, че острият му ръб е загубил качество и ръбът на острието вече не е правилно подравнен поради употреба. Дори острието да е все още остро, загубата на това подравняване вече означава, че ножът няма да реже правилно.
Как тогава ножът отново придобива своята острота и острието своето подравняване? Тук идват заточването и хонинговането:
- Хонинговане: Стоманата връща острието на ножа обратно в центъра и го изправя. „Поправя“ ръба без да се отнема голяма част от материала на острието. Хонинговането всъщност не заточва ножа, но ако се извърши правилно, ножът ще изглежда по-остър, защото острието е вече в правилната позиция. Хонинговането трябва да се прави често – в някои случаи, при всяка употреба.
- Заточване: От друга страна, заточването е процес, при който се отнема материал от острието, за да се получи нов остър ръб. Това може да се направи с воден камък, шлифовъчен камък или електрическа острилка за ножове (ВИЖТЕ НАШАТА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ОСТРИЛКА WORKSHARP). Заточването на ножовете е необходимо по-рядко от хонинговането, веднъж месечно или според нуждата на ножа.
Кога е вашият нож остър?
Важно е да знаете кога вашият нож е затъпен и изисква поддръжка, за да можете да режете и сечете безопасно и уверено. Нашият най-предпочитан начин да разберем дали ножът е остър е да нарежем домат - защото остър нож лесно прорязва твърдата кожа и меката вътрешност. Друг начин да тествате остротата на ножа е да се опитате да прорежете парче хартия, което държите във въздуха.
Интересувате се от заточване на ножове? Имаме всичко, от което се нуждаете. Разгледайте нашия каталог с продукти. Ако имате нужда от съвет, сме на ваше разположение.
Абонирайте се за новини
Интересува ли ви тази статия? Присъединете се към другите доволни абонати на новини чрез формуляра по-долу и получавайте информация за новини, промоции или ексклузиви първи!
Препоръчваме от категорията Острилки


WUSTHOF Острилка 23 см GP 3049700423

XINZUO B38H комплект ножове от 8 части 1 бр. 8-инчов готварски нож 1 бр. 7-инчов сантоку нож 1

XINZUO B46D 9 инча острилка северна Америка desert ironwood high carbon steel gif

XINZUO B32 8.9 инча острилка пръчка черен G10 Diamond rod подаръчна кутия B32-MDB

XINZUO XO2 8 бр. комплект ножове 1 бр. 7-инчов santoku нож 1 бр. 8-инчов готварски нож с Granton

Острилка за ножове TAIDEA Outdoor Knife Sharpener TY1805