Какво да търсите при избора на готварски нож?
Готварският нож, известен също като френски нож, е голям нож, който първоначално се използва от готвачи и месари за отделяне на месо от ставите. Той стана популярна реквизит в хорър филмите, където получи етикета „месарски нож“. Месарският нож обаче първоначално е бил известен и като сечиво за месо.
През последните години готварският нож се превърна в многофункционален нож и е популярен сред много готвачи, които готвят в ресторанти, но също така намери своето място и в обикновените домакинства. Благодарение на способността си да нарязва месо на кубчета, филийки или на ситно нарязани парчета, той стана перфектно допълнение към всяка кухня. По-долу ще научите на какво да обърнете внимание при покупката на готварски нож?
Острият нож е важен!
Трябва да е очевидно, че за приготвяне на храна трябва да изберете остър нож. Някои хора обаче забравят за тази важна точка. Те не осъзнават, че острият нож гарантира безопасност при работа. Много начинаещи в готвенето избягват много острите ножове – особено ако става въпрос за големи ножове – защото се страхуват, че ще се порежат на пръстите или по някакъв начин ще наранят друга част от тялото. При работа с ножове винаги трябва да имаме предвид безопасността. Тъпият нож винаги е по-голям риск от използването на много остър нож. Повече за заточването на ножове можете да прочетете в нашата друга статия.
Острието на ножа в западните и азиатските страни
Може би не знаете, но готварските ножове са конструирани по различен начин в западните страни (напр. европейски страни, Северна Америка) и по различен начин в азиатските страни. Основната разлика е в тяхната конструкция - докато „western“ ножовете имат острие, заточено под ъгъл от 20 градуса, „asian“ ножовете са по-остри с ъгъл от 15 градуса. Въз основа на това, което вече казахме, че по-острите ножове са по-добри, логично ви предлагаме да изберете азиатски модел с по-остър ъгъл на острието. Разбира се, винаги можете да заточите и американско/европейско острие до по-остър ъгъл, например с помощта на електрическа острилка. Важно е да се осъзнае, че всеки нож трябва да бъде заточен под ъгъла, препоръчан от производителя.
Здравината на ножа е важна
Със сигурност не искате да се притеснявате, че при работа с ножа той ще се огъне или ще се счупи наполовина под вашия натиск. Трябва да е очевидно, че ножът няма да се повреди под натиск! Поради тази причина трябва да изберете такъв, който е изработен от здрав метал. Как да изберете правилния нож можете да прочетете тук. Високовъглеродните метали обикновено са доста здрави (по-здрави от неръждаемата стомана), но всеки вид метал се различава леко. При търсене на здрав нож ви предлагаме първо да го изпробвате в ръцете си. Хванете го. Ще видите дали е лек или тежък. Вероятно не бихте искали ножът ви да е твърде тежък, тъй като това би натоварило китката ви още при рязане на лук. Ще почувствате слабост и умора в ръката. Въпреки това, тежестта означава сила, затова се опитайте да намерите правилното тегло. Освен това се опитайте да огънете острието. Ако острието се огъва, дори и най-малко, върнете ножа обратно. Не се занимавайте с такъв нож – той ще ви разочарова.
Ухват на ножа
Здрав, стабилен и удобен захват е изключително важен при работа с всеки нож, особено с голям нож. При работа с кухненски нож често ще работите с пръстите си близо до режещия ръб на ножа. Важно е да имате ножа под контрол по време на работа с него. Никой не иска да загуби пръсти. Може би си мислите, че това не може да се случи на вас, но може... Дори квалифицирани и опитни готвачи са имали инциденти, които са изисквали няколко шева на дланта.
При рязане на лук, домати, картофи или чесън не е изненадващо, че ръцете ви започват да стават лепкави и влажни. Това се дължи на соковете от отделните храни. Те също така влияят на способността ви за ефективно захващане на ножа. Затова при избора на нож обърнете внимание и на материала, от който е изработена дръжката. Ножът трябва да седи удобно в ръката и по този начин да минимизира възможността за изплъзване.
Плосък или извит?
Може би сте забелязали, че ножовете на някои готвачи са плоски, а други извити. Горещо ви препоръчваме да изберете ножове, които имат леко извиване. Извивката е това, което ще ви помогне да контролирате ножа при различни манипулации с него. Всъщност една от най-основните техники (техниката на валцуване) зависи от тази извивка.
Абонирайте се за новини
Интересувате ли се от тази статия? Присъединете се към други доволни абонати на новини чрез формуляра по-долу и получавайте информация за новини, промоции или ексклузиви първи!
Препоръчваме от категорията Готварски ножове

Böker Forge 03BO507SET

XINZUO PM8O 8.5 инча готварски нож Olive Wood+Black Buffalo Horn 67 Layers Damascus

Fällkniven кухненски нож Alpha 20 cm Alpha

XIN CUTLERY XC119 бял биволски рог, розово дърво, японски нож 22,5 см

MUELA SANTOKU кухненски нож 17 см

XINZUO B27 комплект ножове от 15 части 1 бр. 8.5 инча готварски нож 1 бр. 7 инча сантоку

BOKER MANUFAKTUR SOLINGEN Core Chef's Knife Small Mama 130721

XIN CUTLERY кухненски нож G10 21,5 см