Как да намерите най-добрия готварски нож?

Какво да търсите при избора на готварски нож? 

Готварският нож, известен също като френски нож, е голям нож, който първоначално се използва от готвачи и месари за отделяне на месо от ставите. Той стана популярна реквизит в хорър филмите, където получи етикета „месарски нож“. Месарският нож обаче първоначално е бил известен и като сечиво за месо. 

През последните години готварският нож се превърна в многофункционален нож и е популярен сред много готвачи, които готвят в ресторанти, но също така намери своето място и в обикновените домакинства. Благодарение на способността си да нарязва месо на кубчета, филийки или на ситно нарязани парчета, той стана перфектно допълнение към всяка кухня. По-долу ще научите на какво да обърнете внимание при покупката на готварски нож?  

Острият нож е важен! 

Трябва да е очевидно, че за приготвяне на храна трябва да изберете остър нож. Някои хора обаче забравят за тази важна точка. Те не осъзнават, че острият нож гарантира безопасност при работа. Много начинаещи в готвенето избягват много острите ножове – особено ако става въпрос за големи ножове – защото се страхуват, че ще се порежат на пръстите или по някакъв начин ще наранят друга част от тялото. При работа с ножове винаги трябва да имаме предвид безопасността. Тъпият нож винаги е по-голям риск от използването на много остър нож. Повече за заточването на ножове можете да прочетете в нашата друга статия.

Острието на ножа в западните и азиатските страни

Може би не знаете, но готварските ножове са конструирани по различен начин в западните страни (напр. европейски страни, Северна Америка) и по различен начин в азиатските страни. Основната разлика е в тяхната конструкция - докато „western“ ножовете имат острие, заточено под ъгъл от 20 градуса, „asian“ ножовете са по-остри с ъгъл от 15 градуса. Въз основа на това, което вече казахме, че по-острите ножове са по-добри, логично ви предлагаме да изберете азиатски модел с по-остър ъгъл на острието. Разбира се, винаги можете да заточите и американско/европейско острие до по-остър ъгъл, например с помощта на електрическа острилка. Важно е да се осъзнае, че всеки нож трябва да бъде заточен под ъгъла, препоръчан от производителя. 

електрическа острилка за ножове

Здравината на ножа е важна

Със сигурност не искате да се притеснявате, че при работа с ножа той ще се огъне или ще се счупи наполовина под вашия натиск. Трябва да е очевидно, че ножът няма да се повреди под натиск! Поради тази причина трябва да изберете такъв, който е изработен от здрав метал. Как да изберете правилния нож можете да прочетете тук. Високовъглеродните метали обикновено са доста здрави (по-здрави от неръждаемата стомана), но всеки вид метал се различава леко. При търсене на здрав нож ви предлагаме първо да го изпробвате в ръцете си. Хванете го. Ще видите дали е лек или тежък. Вероятно не бихте искали ножът ви да е твърде тежък, тъй като това би натоварило китката ви още при рязане на лук. Ще почувствате слабост и умора в ръката. Въпреки това, тежестта означава сила, затова се опитайте да намерите правилното тегло. Освен това се опитайте да огънете острието. Ако острието се огъва, дори и най-малко, върнете ножа обратно. Не се занимавайте с такъв нож – той ще ви разочарова.

Ухват на ножа 

Здрав, стабилен и удобен захват е изключително важен при работа с всеки нож, особено с голям нож. При работа с кухненски нож често ще работите с пръстите си близо до режещия ръб на ножа. Важно е да имате ножа под контрол по време на работа с него. Никой не иска да загуби пръсти. Може би си мислите, че това не може да се случи на вас, но може... Дори квалифицирани и опитни готвачи са имали инциденти, които са изисквали няколко шева на дланта. 

При рязане на лук, домати, картофи или чесън не е изненадващо, че ръцете ви започват да стават лепкави и влажни. Това се дължи на соковете от отделните храни. Те също така влияят на способността ви за ефективно захващане на ножа. Затова при избора на нож обърнете внимание и на материала, от който е изработена дръжката. Ножът трябва да седи удобно в ръката и по този начин да минимизира възможността за изплъзване. 

готварски нож за домати

Плосък или извит? 

Може би сте забелязали, че ножовете на някои готвачи са плоски, а други извити. Горещо ви препоръчваме да изберете ножове, които имат леко извиване. Извивката е това, което ще ви помогне да контролирате ножа при различни манипулации с него. Всъщност една от най-основните техники (техниката на валцуване) зависи от тази извивка.

Абонирайте се за новини

Интересувате ли се от тази статия? Присъединете се към други доволни абонати на новини чрез формуляра по-долу и получавайте информация за новини, промоции или ексклузиви първи!