Как да изберем правилния нож за клиента
Изборът на нов нож за някои е лесна задача, но за други означава часове търсене в интернет и вземане на решение между стотици, дори хиляди ножове. Затова ще се опитаме да ви улесним максимално и да ви помогнем с избора на нож, който ще бъде идеален за вас. Наистина съжалявам, но веднага в началото ще разочаровам много хора. „Универсален нож за всичко“ НЕ СЪЩЕСТВУВА. Да, това е шокиращо и тъжно, но е така. Но трябва да погледнем и от светлата страна. Това е и причината, поради която винаги можете да си купите още един нож и да се оправдаете пред съпругата си или пред съвестта си защо купувате още един нож, когато вече имате над 100 у дома.
Избор на нож според предназначението и ситуацията
Това е първият и най-важен въпрос, който трябва да си зададете при избора на нов нож. За какво ще го използвам? Или, за какво трябва да го използва човекът, на когото ще го подаря? Трябва ли да бъде нож за ловец? За дърворезба? За гъби? За сечене? За ежедневно носене? За работилницата? За кухнята? За оцеляване? За хвърляне? За самозащита? Или просто го искате, защото ви харесва и такъв все още нямате.
Най-често търсените категории ножове в нашата оферта:
- Кухненски ножове
- Месарски ножове
- Ловни ножове с фиксирано острие
- Тактически ножове
- Джобни ножове
- Мултифункционални инструменти
- Дамаскови ножове

Избор на нож въз основа на цената и наличността
Какво да си говорим, цената е важна, затова винаги можете да зададете ценови диапазон във филтъра.
Цената на ножа, разбира се, влияе на други фактори, които са важни при избора. Материал на острието, материал на дръжката, качество на изработката, марка и други. Това означава, че ако кажете, че искате напр. нож от висококачествена стомана, с дръжка от мамутов бивник, ще трябва да се съобразите с това, че ще струва многократно повече от нож от 420, с пластмасова дръжка. Просто, дори при ножовете важи, че за качеството се плаща.
Сгъваем нож? Или по-добре нож с фиксирано острие?
Този въпрос до голяма степен ще ви отговори първият въпрос – За какво ще го използвам? Ако искате да използвате ножа напр. за сечене или хвърляне, определено не се оглеждайте за сгъваем нож. Обратно, ако искате да носите ножа със себе си и в града, и най-вече така, че никой да не го вижда, определено не си купувайте нож като на Рамбо. Но не винаги този избор е ясен. Например нож за ловец, за обработка на дивеч може да бъде подходящ и фиксиран нож, който ще има по-сигурен и удобен захват, в случай на нужда може да се използва за сечене и същевременно ще се почиства по-лесно. От друга страна, сгъваемият ловен нож има трион за кости, или изкормвач, което улеснява много работа, но определено няма да има такъв удобен захват и почистването на сгъваем нож след такава работа не е точно забавление.
Важен е материалът на острието на ножа
440C, N690, X50CrMoV15, CPM-S30V, 1095, M390... нищо не ви говори? Ножарските стомани са много и наистина да се ориентирате в тях е буквално наука и на тази тема се посвещаваме в отделна статия. Но все пак стоманите могат да се разделят на две основни групи – неръждаеми (stainless) и въглеродни (carbon). Не може да се каже, че неръждаемата е по-добра или по-лоша от въглеродната, или обратно. И двете тези групи стомани имат своите плюсове и минуси. За да не ви обърквам, ще посоча само няколко основни разлики. Неръждаемата има много по-висока устойчивост на корозия, което за вас означава минимална грижа за ножа в сравнение с нож от въглеродна стомана, който трябва да изсушите след всяка употреба и идеално да го намажете, ако искате да избегнете образуването на патина или ръжда. От друга страна, въглеродните стомани са по-твърди, но същевременно и по-лесни за заточване, с по-добри режещи свойства. Както казах, това е само най-основното разделение. Ако искате да научите повече за отделните ножарски стомани, кликнете тук.
Правилният материал на дръжката на ножа
Производителите предлагат безброй материали за изработка на дръжки и зависи единствено от вас и вашия вкус, на какво давате предимство. Дали ще изберете различни видове дърво, рога, използвани от векове, или предпочитате модерни материали като G10, micarta, титан и други. Тук наистина е трудно да се съветва, кое е по-добро или по-лошо. Например дръжка от рога за някого означава красив естетически елемент, но за други е дръжка, която се хлъзга при работа с дивеч и не е най-практичната. Обратно, G10 може да изглежда скучно и обикновено за някого, но от друга страна, това е много стабилен и траен материал.

Абонирайте се за новини
Интересува ли ви тази статия? Присъединете се към други доволни абонати на новини чрез формуляра по-долу и получавайте информация за новини, промоции или ексклузиви първи!
Препоръчваме от категорията Всички кухненски ножове
Böker Manufaktur 03BO504 Forge универсален нож 11 см черен
WUSTHOF Classic Ikon Creme нож за белене 8 см, 1040433208
Spyderco Counter Puppy нож 8,8см K20SBL
ONTARIO Old Hickory 417 Филе нож 6.25" 440C острие, дръжки от твърда дървесина, кожена кания ON1275
EKA Нож за дране 16см 30110
Нож Roselli Santoku R760
DUE CIGNI НОЖ ЗА ПЪРЖОЛА С ГЛАДКО ОСТРИЕ - ОСТРИЕ INOX 420C - ДРЪЖКА ОТ ЧЕРЕН ПОЛИПРОПИЛЕН 2C 713/11
MKM PRIMA - Сантоку маслиново дърво MK PRSA-O