Подготовка стъпка по стъпка
При филетиране на сьомга отделяме месото на рибата от гръбнака. Звучи просто, нали? Ако знаете правилния процес и придобиете практика, наистина е лесно. Разделихме процеса на прости стъпки, към които са приложени и илюстрации. Те ще ви помогнат да пренесете улова си от магазина на грила без никакви проблеми.
Преди да започнете да филетирате сьомгата, трябва да знаете няколко неща, за да протече процесът гладко, а именно:
- СЬОМГА – Преди филетиране отстранете вътрешностите на сьомгата, отрежете главата и опашката.
- ДОБРА РАБОТНА ПОВЪРХНОСТ - стабилна и лесна за почистване работна площ е необходима. За това са отлични дъски от HDPE (полиетилен с висока плътност), както и пластмасови подложки. В идеалния случай работната площ трябва да е достатъчно голяма, за да побере 2 бр. филета едно до друго.
- ЗДРАВ И ОСТЪР НОЖ - нашият любим е прав нож с неогъващо се острие, който държим като „wicked-shahp“. Докато тънкият филетиращ нож е най-добре функционален за рязане на по-малки риби, има острие, което е трудно за управление при по-големи риби, което често води до загуба на месо!
- ДОБРЕ И ЛЕСНО – САМО С ТОЧИЛКА ЗА НОЖОВЕ - Острите ножове правят чисти и лесни разрези. Определено ви препоръчваме професионална точилка: Work Sharp Culinary E5
Да започнем:
Стъпка № 1
Подгответе сьомгата, която преди това трябва да бъде освободена от вътрешностите, главата и опашката. Подгответе рибата така, че да имате гръбната (горната) страна на рибата обърната към вас и главата й насочена надясно.
Стъпка № 2
Дръжте коремната перка нагоре и за гръдната перка и яката вкарайте ножа от лявата (горната) страна на гръбнака.
Стъпка № 3
Все още дръжте коремната перка нагоре и движете ножа по дължината на гръбнака с „трионоподобно“ движение навътре и навън. Уверете се, че държите ножа винаги леко наклонен към гръбнака.
Стъпка № 4
Когато стигнете до края на коремната кухина, преместете ръката си от гръдната перка и я поставете плоско на страната на рибата около средата на тялото. Все още поддържайте лек наклон надолу към гръбнака и продължете да режете рибата. Когато завършите разреза, първото филе можете да поставите настрана.
Стъпка № 5
Обърнете рибата така, че коремът да е към вас, главата да е насочена надясно. За второто филе започваме процеса отначало.
Стъпка № 6
Дръжте коремната перка нагоре и за гръдната перка и яката вкарайте ножа - в горната част на десния (горния) ръб на гръбнака и започнете да режете.
Стъпка № 7
Продължете да режете, докато не се приближите до края на гръдния кош, след това преместете ръката си от яката, за да поддържате рибата около средата на дължината й. Режете, докато страната не се отдели от гръбнака и филето можете да поставите на съседна подложка или чиния.
Стъпка № 8
Когато приключите, трябва да имате предимно безмесен гръбнак и 2 хубави страни на сьомгата. В тази стъпка можете да изберете дали да изпечете или изпечете сьомгата.
Стъпка № 9
Бихме искали да добавим няколко допълнителни стъпки за премахване на ребрените кости и яката, така че без притеснения да продължим... Отстранете яката, като я изрежете по вертикална линия около 1/4 от разреза на главата и на задната част на гръдната перка – тези части не изхвърляйте, защото са много добри на грила. Просто го сваляме, за да улесним следващата стъпка.
Стъпка № 10
На този етап започва да става по-сложно. Пъхнете ножа под ребрените кости и след това наклонете острието в тях. Обичайната идея е да използвате костите като помощно средство, за да избегнете рязане в коремното месо, което ще изисква известно търпение и нежност. Най-лесният начин да премахнете тези кости е да направите серия от резки движения с ножа в една посока - насочени срещу ребрените кости - и това с лек натиск с свободната ръка. Когато стигнете до края на костите (точно над разреза на корема), задръжте клапата на ребрените кости и с едно движение я отрежете. Бъдете много внимателни, когато изваждате ребрените кости. Движете ножа бавно и моля, не се порежете.
Стъпка № 11
Вашето филе е готово и подготвено за последно овкусяване. Използвайте за това сол, подправки и малко лимоново-маслен сос.
Както при повечето задачи в кухнята, филетирането изисква малко практика, за да ви върви гладко и лесно. Не забравяйте винаги да използвате остър нож и оставете костите на рибата да бъдат ваш водач при разрезите. Определено режете бавно, не забравяйте за позицията на ножа в ръката и ако нещо не изглежда както трябва или имате усещането, че не е правилно, спрете с рязането.
Разгледайте нашата оферта за филетиращи ножове за вашата безопасна работа с всякаква риба.
Някои снимки, предоставени в тази статия, са с разрешение на автора, взети от сайта www.worksharptools.com
Абонирайте се за новини
Интересува ли ви тази статия? Присъединете се към други доволни абонати на новини чрез формуляра по-долу и получавайте информация за новини, промоции или ексклузиви първи!
Препоръчваме от категорията Филетни ножове

ROSELLI Small Fish Knife, UHC RW256

DUE CIGNI LINEA 1896 ОБЕЗКОСТЯВАЩ НОЖ CM 15 - INOX 4116 ДРЪЖКА PP 2C 1006 PP

XINZUO B38H 6-инчов нож за обезкостяване, бял цвят, G10, 67 слоя дамаска стомана, подаръчна кутия.

KERSHAW 9" CLEARWATER Fillet Knife K-1259X

KERSHAW CURVED FILLET нож за филетиране 22.9 см K-1242GEX

Marttiini CKP нож за зеленчуци 10 см stainless steel 745114P

ROSELLI Big fish knife, UHC RW255

ONTARIO Old Hickory 417 Fillet Knife 6.25" 440C Blade, Hardwood Handles, Leather Sheath ON1275